Uzuncaburç – Roma Yolu – Olba
Uzuncaburç – Roma Yolu – Olba faaliyeti Mersin Doğa Sporları Kulübü – MDK tarafından gerçekleştirilmektedir.*
Sayfa İçeriği
Uzuncaburç – Roma Yolu – Olba – Adamkayalar Gezi Ve Doğa Yürüyüşü
Detaylar
01.04.2018
Sabah 07.30 da MDK (Pirireis İlkok.) önünden hareket edeceğiz. Mezitli-Erdemli yönüne doğru belli duraklardan katılımcıları alarak çay-kahvaltı molası vereceğimiz yere ulaşacağız. Ardından ilk durağımız olan Uzuncaburç’a varacağız. Burası gezilip görüldükten sonra Olba Antik Kenti’ne geçerek bu noktadan itibaren 10 km sürecek doğa yürüyüşüne başlayacağız. Yürüyüş boyunca bir çok tarihi kalıntı ve doğal mağaranın yer aldığı vadi içerisinde ilerleyecek fotoğraf çekme imkanı bulacağız.
Yürüyüş sonunda vereceğimiz öğle molası sonrasında ise Cambazlı’da bulunan tarihi mekanları, Adamkayalar taş mezarları bölgesini gezeceğiz. Dönüş yolunda Kızkalesi’nde vereceğimiz kısa molanın ardından dönüş yoluna koyulacağız.
UZUNCABURÇ :
Mersin’in en önemli tapınağı niteliğinde olan ve kurulduğu ilk dönemlerde Mersin – Silifke ile Mersin – Erdemli ilçeleri arasındaki çok sayıda yerleşim merkezinin ortak ibadet yeri olarak bilinen Uzuncaburç Antik kenti kendine has özellikleri ile dikkat çeker.
Mersin’in Silifke ilçesinin 30 km. kuzeyinde bulunan, bugünkü adı ile Uzuncaburç Köyü‘nün kapladığı sit alanıdır. Hellenistik Çağda Olba’nın (Ura) ibadet yeri idi.
Bugün Ura olarak tanınan Olba kenti, Uzuncaburç’un 4 km doğusunda önemli bir yerleşim yeri olup, halkın ibadet ettiği Zeus Tapınağı da Uzuncaburç’ta bulunmaktaydı.
Ancak Romalılar yöreye egemen olduktan sonra M.S I. yüzyılın sonlarına doğru Zeus Tapınağı’nın bulunduğu yere özel bir önem vererek, burasını Olba’dan ayırıp Diakaiseria adıyla bağımsız bir site (şehir) haline getirmişlerdir.
Nitekim burada Zeus Tapınağı ile kent burcu dışında kalan bütün mimari yapılar, Roma dönemine aittir.
Bizans döneminde de burası yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Antik çağda etrafı surlarla çevrilmiş Olba üzerinde taş döşemeli bir yolla Kızkalesi (Korykos)’ne bağlı olan Diokaiseria tapınak ve diğer kalıntıları ile yörenin en önemli yapılarındandır.
Gezip göreceğimiz yerler: Uzuncaburç (Diocaesarea) harabeleri (sütunlu cadde, Zeus tapınağı, tören kapısı, Şans tapınağı, tiyatro, yüksek burç, Zafer kapısı)–Roma yolu–Olba antik kenti-Olba vadisi-Ura kaya mezarları-Olba güney Nekropol.
PROGRAM :
07.30 : Hareket (MDK)
09.30 : (Çay-kahvaltı molası)
10.30 : Etkinlik başlangıcı (Uzuncaburç)
13.30 : Öğle molası
16.15 : Etkinlik-yürüyüş sonu
16.30 : Mersin’e hareket
18.30 : Mersin
AÇIKLAMALAR :
– Katılımcılar yiyecek ve su ihtiyaçlarını kendileri karşılayacaktır. (Yolumuz üzerinde kısa bir alış veriş molası olacak, yine yolumuz üzerinde bulunan Hüseyinler Köyü’nde verilecek çay-kahvaltı molası alacaktır. Ayrıca bir gün öncesine kadar rezervasyon sırasında bildirilmek kaydıyla diğer etkinliklerimizde oluğu gibi sac kavurma olacaktır.)
– Ören yerlerine(Uzuncaburç) giriş ücretli olup müze kartları da kullanılabilmektedir.
– Parkur sağlıklı herkesin yürüyebileceği yaklaşık olarak 10-11 Km civarında olacaktır..
– Yürüyüş sırasında rehberce belirlenen uygun yerlerde kısa molalar verilecektir. Zamanın verimli kullanılması ve güvenlik açısından rehberlerin talimatlarına uyulacaktır.
– Zamanın verimli kullanılması durumunda dönüş yolunda Kızkalesi’nde mola verilecektir.
– Mevsim ve yürüyüş parkuru göz önüne alınarak her etkinlikte olduğu gibi suyun yanı sıra yürüyüşe uygun ayakkabı, yedek giysi, şapka, güneşten koruyucu krem ve yağmurluk alınmalıdır.
BAŞVURU VE BİLGİ :
Etkinlikle ilgili doğru bilgi ve başvuru için telefonlar (31.03.2019 Cumartesi günü 16:00’ya kadar) :
MDK
Feyruz İSTANBULLU : 532 642 02 03
Harun KARA : 555 561 24 32
H.Eylül US : 533 651 33 47
Pelin DEMİR : 553 644 13 04
Mail : feyist@hotmail.com
ULAŞIM BEDELİ : Katılımcı sayısına göre belirlenmekle birikte 40 TL civarında olacaktır.
MDK TÜRKİYE ORYANTİRİNG FEDERASYONU VE TÜRKİYE DAĞCILIK FEDERASYONU ÜYESİDİR
*(Faaliyet ile ilgili tüm detaylar Mersin Doğa Sporları Kulübü – MDK tarafından sağlanmaktadır.)