İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
Dünya üzerinde nadir rastlanan ve Avrupa’nın en büyüğü olan doğa harikası İğneada Longoz Ormanları ‘nı mutlaka görmelisiniz.
Sayfa İçeriği
- 1 Longoz Ormanları Nasıl Oluşur?
- 2 İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
- 3 İğneada Longoz Ormanında Neler Yapılabilir?
- 4 İğneada Longoz Ormanları Milli Parkında Neler Var?
- 5 İğneada Longoz Ormanları Kamp
- 6 İğneada Longoz Ormanları Milli Park Giriş Ücreti
- 7 İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Nerede ?
- 8 İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Yol Tarifi
Longoz Ormanları Nasıl Oluşur?
Subasar olarakta bilinen longozlar bir çeşit orman ekosistemidir.
Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek set oluşturması ile birlikte dere ağzını kapatması sonucu, gelen akarsunun burada birikmesi ile oluşan ekosistemdir.
Mevsim yağışlarıyla birlikte longozlardaki su miktarı da artmaktadır, yaz ve sonbahar aylarında önceki aylara oranla su miktarı daha az olacaktır. Su seviyesinin çok fazla azalması longoz ekosisteminin özelliğini kaybetmesine neden olacaktır. Yani longoz ekosisteminin devamlı olabilmesi için en temel ve gerekli koşul, bol suyun devamlı olarak var olmasıdır.
Longoz ekosistemi içerisinde birçok ağaç, bitki ve hayvan çeşitliliği bulunmaktadır, bunlardan bir çoğu da endemik türlerdir. Kuş türlerinin bir çoğu da longoz ormanlarında bulunmaktadır.
Longoz ormanları ender rastlanan ekosistemlerdir.
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
Ülkemizde longoz ormanı denilince ilk akla gelen yer İğneada ‘dır. Milli Parkın 3.155 hektar alanı içerisinde bulunan Longoz 2.500 hektarlık alanı kaplamaktadır. Bu büyüklüğü ile de Avrupa’nın en büyük yüz ölçümüne sahip olan İğneada longoz ormanı 13 Kasım 2007 tarihinde Milli Park ilan edilmiştir.
Göl ve denizin birleştiği harika manzarası ile ziyaretçilerini hayran bırakan longoz, Istıranca (Yıldız) Dağlarından Karadeniz’e akan derelerin taşıdığı alüvyonlar sonucu oluşmuştur.
Milli Parkın Kuzey bölümünde Erikli gölü , Güney bölümünde Deniz gölü, Saka gölü, Hamam gölü, Mert gölü ve Pedina gölü bulunmaktadır. İğneada Longozu birbirinden ayrı olan 3 parça longoz ormanı alanı vardır. Erikli Gölü Longozu, Saka Gölü Longozu ve en büyükleri olan Mert Gölü Longozlarının etrafında sazlık alanlar bulunmaktadır.
Kuşların göç yolu üzerinde bulunan longoz Pelikan, Kuğu ve Akkuyruklu Kartal gibi 219 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Zengin biyolojik çeşitlik bulunduran Milli Parkta Kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçağaç, kızılcık ve dişbudak gibi ağaç türleri ile birlikte yaklaşık 544 bitki türü tespit edilmiştir.
Memeli tür çeşitliliği açısından ülkemizdeki memeli türlerinin yaklaşık 3 te 1’i Milli Park ve çevresinde bulunmaktadır. Karaca, yaban kedisi, sansar ve su samuru gibi önemli yabani türler bu bölgede bulunmaktadır. Milli Park içerisinde tespit edilen 50 memeli türü ve 50 balık türü vardır.
İğneada Longoz Ormanında Neler Yapılabilir?
Dünya üzerinde ender rastlanan ekosistemlerden olan Longoz Ormanlarını ziyaretinizde birçok farklı güzelliği bir arada göreceksiniz.
Bisikletiniz ile doğa içerisinde keyifli bir sürüş yapabilirsiniz, dağ bisikleti ile gezmenizi tavsiye ederiz.
Kuş sesleri eşliğinde harika bir doğa yürüyüşü yapıp, rotanızı da iyi planlar ve denize de uğrarsanız muhteşem olacaktır 😉
Bu mükemmel manzaraları sadece seyretmek olmaz tabii ki fotoğraf ve video ile ölümsüzleştirmelisiniz bu güzel anları.
Ziyaretçi Tanıtım Merkezinden Milli park içerisinde bulunan alanlar, bölgenin florası ve faunası hakkında bilgi alabilirsiniz.
Piknik yapabilirsiniz. (Bizim tavsiyemiz kahvaltınızı harika orman ve deniz manzarasında yapmanız.)
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkında Neler Var?
Yürüyüşünüz esnasında karşılaşacağınız dereler, ve mutlaka gidip görmenizi tavsiye edeceğimiz göller.
Rotanızı planlayıp sıcaktan bunaldıysanız serinleyebileceğiniz deniz.
Çok fazla olmasa da gölgelenip piknik yapabileceğiniz kameriyeler.
Alan hakkında bilgi alabileceğiniz Ziyaretçi Tanıtım Merkezi bulunmaktadır.
İğneada Longoz Ormanları Kamp
Sessiz, sakin, herşeyden, herkesten uzak ve gerçek anlamda kamp için en güzel yer diyebiliriz. Çünkü elektirik yok, su yok, wc yok, bu yüzden eğer kamp düşünüyorsanız bunları göze alarak ve hazırlıklı gitmenizde fayda var. Çadırınızı istediğiniz yere kurabilirsiniz. Kamp yapanların genel olarak muzdarip olduğu bir konu da sivrisinekler! Sivrisinekler için de tedbirli gitmelisiniz. Orman ve denizin keyfine varmak isterseniz kamp yerinizi denize yakın kurabilirsiniz.
İğneada Longoz Ormanları Milli Park Giriş Ücreti
Bu harika güzellikleri görmek için geldiğiniz Milli Parka girişler ücretsiz. Şimdilik böyle diyelim ileride ücretli olabilir.
(Acaba cüzi bir ücret olsa da, buradan gelen paralar ile de biraz temizlik, biraz bakım yapılsa ve korunması için harcansa! Daha mı iyi olur? Yoksa ücretli olur ama yine hiçbir değişiklik olmaz mı? diye de düşünüyor insan!..)
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Nerede ?
Kırklareli ili’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesi sınırları içeresinde bulunmaktadır.
Kırklareli il merkezine 94 km, Demirköy ilçe merkezine 27 km mesafede bulunmaktadır.