Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü
Karaisalı ilçe sınırları içerisinde bulunan Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü ‘nün muhteşem doğa manzarasını ve güzelliğini görmelisiniz.
Sayfa İçeriği
Kapıkaya Kanyonu
Kapıkaya kanyonu Adana’nın Karaisalı ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.
Adana’ya 40 km, Karaisalı’ya 4 km uzaklıkta bulunan kanyonun girişi yaklaşık 16 metre yükseklikteki köprü ile bağlanmıştır. Kanyonun oluşumunda tektonik çöküntüler ve su etkili olmuştur.
Kanyon da yaklaşık olarak 7250 metrelik bir yürüyüş parkuru da bulunmaktadır. Yürüyüş parkurunun bazı kısımlarında dar olan yollar doğal yapıya zarar verilmeden genişletilmiş, bazı yerlerinde 4-5 metre uzunluğunda köprüler yapılmış ve yaklaşık 400 metrelik olan küçük bir kısmına da korkuluklar yapılarak güvenlik sağlanmıştır. Kanyona giriş yaptıktan sonra 200 metreyi bulan kayalıklar sizi bekliyor.
Kanyon içerisinde bulunan Çakıt deresinde de yöre halkı balıkçılık yapmaktadır.
Bölgede yüzlerce çeşit bitki bulunmaktadır, çınar ağaçları, meşe, kızıl çam, zakkum ve erguvanlar yoğun olarak görülmektedir.
Kapıkaya Kanyonuna Nasıl Gidilir?
Kapıkaya kanyonuna kadar gitmişken Varda köprüsünü görmeden dönmek olmaz.
Varda Köprüsü
“Adana’da Varda Var” projesi ile Varda köprüsü de birleştirilmiş durumda. Köprü ile kanyon arasında yaklaşık olarak 5,5 kilometrelik yürüyüş parkuru yapıldı.
Köprünün yapımı 15 yıl sürmüştür, yapımına 1907 yılında başlanmış ve 1912 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Köprünün yapımında Almanlar çelik kafes taş örme tekniğini kullanmışlardır.
4 ana ayak üzerine kurulan köprünün orta ayağının yerden yüksekliği yaklaşık 93 metre ve köprünün uzunluğu da yaklaşık 200 metredir.
Varda Köprüsünün ismi nereden geliyor?
Varda köprüsünün halk arasında anlatılan hikayesi şöyle; Köprü inşaatının yapımında Almanlar ve Türkler birlikte çalışmaktadır. Türk işçiler daha önce bu kadar yüksek bir köprü görmedikleri için, acaba ne kadar yüksek diye merak ederler ve bir taş atarak ne kadar sürede aşağı düştüğünü ölçeceklerdir. Paydos olunca bir işçi aşağıya iner diğer işçi yukarıdan taşı bırakır ve aşağıdakine bunu haber verip saymaya başlamasını ister. Aşağıdaki işçi 1.2.3. diye sayarken yukarıdaki sorar -ne oldu… diye aşağıdaki işçi -var daha… diye cevap verir ve saymaya devam eder 4.5.6. derken tekrar bağırır yukarıdaki işçi -ne oldu… diye aşağıdaki işçi -var daha… der 7.8.9.10 saymaya devam ederken yukarıdaki işçi -noldu… diye tekrar bağırınca aşağıdaki işçi -vardaaaa vardaaa… diye bağırır. Bağırtıları duyan Almanlar bizim işçilerin yanına koşarlar, işçiler Almanlara merak ettiklerini onun için böyle bir şey yaptıklarını anlatırlar. O günden sonra Almanlarda köprüye varda demeye başlarlar ve köprünün ismi varda olarak kalır…
Varda köprüsü : Hikayesi muhteşem güzelmiş