Köprülü Kanyon Milli Parkı
Akdeniz bölgesinin en büyük doğal servi ormanları ve Ülkemizin en popüler rafting alanının bulunduğu Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde birçok tarihi kalıntı da bulunmaktadır.
Sayfa İçeriği
- 1 Köprülü Kanyon Milli Parkı Hakkında Bilgi
- 2 Köprülü Kanyon Milli Parkı Neler Yapılabilir
- 3 Köprülü Kanyon Milli Parkı Neler Var
- 4 Köprülü Kanyon Tarihi
- 5 Köprülü Kanyon Rafting
- 6 Köprülü Kanyon Balık
- 7 Köprülü Kanyon Kamp ve Konaklama
- 8 Köprülü Kanyon Milli Parkı Giriş Ücreti
- 9 Köprülü Kanyon Milli Parkı Nerede
- 10 Köprülü Kanyon Milli Parkı Ulaşım
- 11 Köprülü Kanyon Milli Parkı Yol Tarifi
Köprülü Kanyon Milli Parkı Hakkında Bilgi
Isparta ili Sütçüler ilçesinden başlayan Köprüçay vadisi Antalya da denize dökülmektedir. 12 Aralık 1973 tarihinde Milli park ilan Köprülü Kanyon 35.719 hektar alan büyüklüğüne sahiptir, milli park içerisindeki kanyon 100 metreyi aşan duvar yüksekliği ve 14 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından birisidir.
Milli parkta kızılçam ormanları ve makilik alanlar yaygındır. Alabalıkları ile de ünlü olan Köprüçay ülkemizdeki en popüler rafting alanıdır. Akdeniz bölgesinin en büyük doğal servi ormanı ile birlikte Parkın üst bölgelerinde Selge Antik Şehri kalıntıları bulunmaktadır.
Milli Park içerisinde adam kayaları (şeytan kayaları) olarak bilinen kaya oluşumları bulunmaktadır.
Çok çeşitli floraya sahip olan Milli Park içerisinde 230 Türkiye endemiğinin varlığı bilinmektedir, bu türlerin 12 tanesi de bölge endemiğidir.
Zengin faunası ile de dikkat çeken park içerisinde Bezoar keçisi, kızıl akbaba, köprüçay ırmağında yaşayan kırmızı benekli alabalık ve Anadolu sıvacısı kuşu önemli türlerdendir.
Köprülü Kanyon Milli Parkı Neler Yapılabilir
Köprüçay’a gelince ilk akla gelen rafting tabii ki, rafting yapabileceğiniz birçok özel işletme var.
Gözetleme kulesinden muhteşem doğa manzarasını izleyebilirsiniz.
Gerekli malzeme, ekipman ve bilginiz var ise kanyon geçişi yapabilirsiniz.
Harika manzaralar eşliğinde doğa yürüyüşü yaparken tarihi yapıları da ziyaret edebilirsiniz.
Adam Kayaları, Kral yolunu, su kemerlerini , oluk köprü ve büğrüm köprüyü görebilirsiniz.
Selge Antik Şehrini ziyaret edebilirsiniz.
Günübirlik kullanım alanında piknik yapabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleri fotoğraflayabilirsiniz.
Bisikletiniz ile keyifli bir gezi yapabilirsiniz.
Çadırınız veya Karavanınızla birkaç gün keyifli bir kamp yapabilirsiniz.
Oltanız yanınızda ise köprüçay da balık tutma keyfini yaşayabilirsiniz.
Köprülü Kanyon Milli Parkı Neler Var
Günübirlik kullanım alanı, yürüyüş rotaları, seyir terası, Şelale, Otopark alanı, Konaklama tesisi, Wc, Gölet, Dere, çeşme, Çay bahçesi, Su sporu parkuru, Kameriyeler, Anıt ağalar ve kamp alanı bulunmaktadır.
Köprülü Kanyon Tarihi
Bölge tarihi ve arkeolojik açıdan önemli değerler bulundurmaktadır.
Selge Antik Şehri
Üç tepe üzerine kurulu olan şehir Roma döneminden kalmadır. Bir kısmı çökmüş olan tiyatro, hamamlar ve sütünlu yol bu tepelerin arasında bulunmaktadır. Surlarla çevrili olan şehir de Odeon, Nympheum ve Zeus tapınağı bulunmaktadır. Agora, bazalika ve tapınak gibi yapılar şehir surlarının dışında yer almaktadır.
Selge antik şehri etrafında taş duvarlı teraslar günümüzde tarım için de kullanılmaktadır.
Oluk ve Büğrüm Köprü
Köprüçay ırmağı üzerinde bulunan Oluk köprü taştan kemerli olarak 2. yy civarında yapılmıştır. 1996 yılına kadar da orjinal hali ile kullanılmış 1996 yılında aslına uygun olmayan restorasyon ile halen kullanılmaktadır.
Roma döneminden kalan bir diğer köprü de Büğrüm Köprü dür. Tek kemerli olarak yapılan köprü hiç restore edilmemiştir, bu köprü kullanılarak Selge antik şehrine gidilebilmektedir.
6. yy dan kalma olan Küçük Kilise (Şapel) oluk köprü ve büğrüm köprü arasında kalmaktadır.
St. Paul Yolu
St. Paul’ün Anadolu’daki ilk misyonerlik macerası sırasında yürüdüğü yol olarak bilinen yolun tamamı yaklaşık 500 km dir. Bazı kısımları taş döşeli olan yolun yaklaşık 45 km’lik kısmı Milli Parkın içerisinde kalmaktadır.
Köprülü Kanyon
Türkiye’nin en uzun kanyonlarından birisi olan kanyon 100 metreyi aşan duvar yüksekliği ve 14 km uzunluğa sahiptir. Beşkonak‘ın biraz ilerisinde beton köprü de ilk kanyon sona ermektedir. Beton köprüden sonra yaklaşık 2 km uzunluğunda ikinci bir kanyon bulunmaktadır. İkinci kanyon yapısı itibariyle tehlikeli olduğu profesyonel olarak kanyon geçişi yapanlar girebilir, amatör sporcular için girilmesi tehlikelidir.
Köprülü Kanyon Rafting
Rafting yapmak için gelmişseniz birçok özel rafting firması bulunmaktadır. Grubunuzdaki kişi sayısına bağlı olarak planlama yapılmaktadır. Tüm firmalar özel olduğundan standart bir fiyat uygulaması yok. Bu yüzden birkaç farklı yere fiyat sorarak karşılaştırma yapabilirsiniz.
Köprülü Kanyon Balık
Bilgelik Vadisi olarak da isimlendirilen Köprüçay Vadi’sinde 7 balık türünün varlığı bilinmektedir. Köprüçay’ın üst kısımlarında kırmızı benekli alabalık diğer kısımlarda kefal bulunmaktadır.
Köprülü Kanyon Kamp ve Konaklama
Konaklama için çadır kurup kamp yapabilirsiniz. Karavan ile konaklama da yapabileceğiniz gibi Milli Park içerisinde ve çevresinde bulunan misarfirhane, otel, motel, pansiyon, bungalov ev ve ağaç evlerde de konaklama yapabilirsiniz.
Çadır Yeri ( 4 Kişilik) Günlük 10 TL
Karavan Yeri Günlük 10 TL
Misafirhane (Kişi Başı) Günlük 20 TL
Köprülü Kanyon Milli Parkı Giriş Ücreti
Kişi başı 3 TL
Bisiklet ile giriş 3 TL
Motosiklet 6 TL
Otomobil 9 TL
Minibüs 27 TL
Otobüs 90 TL
Köprülü Kanyon Milli Parkı Nerede
Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan park, Antalya il merkezine 83 km, Manavgat ilçe merkezine 42 km uzaklıktadır.
Köprülü Kanyon Milli Parkı Ulaşım
Ulaşım için şahsi aracınızla Antalya – Manavgat karayolunun 49. km’sinden bulunan yol ayrımından Taşağıl’dan geçip Beşkonak’a buradan da Milli parka ulaşabilirsiniz.