Küreklidere Şelalesi
Şehir merkezine oldukça yakın mutlaka görülmesi gereken doğa harikası bir yer Küreklidere Şelalesi. Doğa yürüyüşü yapanların ve doğa sevenlerin sıklıkla tercih edip gittiği şelalelerden bir tanesi burası.
Şelaleye ulaşmak için iki yol bulunmakta, ama genellikle kent ormanı içerisinden geçerek patika yoldan ulaşmak tercih ediliyor.
Kent ormanına gelenler genellikle burada piknik yapmayı tercih ediyorlar, ya buradaki şelaleyi bilmiyorlar yada yürümek istemiyorlar, ama kesinlikle gitmeye görmeye değer.
Sayfa İçeriği
Kürekli Şelalesi
Kürekli dere Uludağ’da bulunan eski wolfram madeninin doğusundan başlamaktadır. Yaklaşık 1900 metreden başlayıp şehir içine kadar uludağın eteklerinden inmektedir. Dere boyunca, sarp arazi nedeniyle irili ufaklı birçok şelale vardır, bunların en yükseği olan kürekli şelalesi yaklaşık 80 metre yükseklikten dökülmektedir. Küreklidere şelalesi yada kürekli şelalesi iki isimle de bilinmektedir. Şelalede peş peşe iki düşüş meydana gelmekte ve birinci düşüş sonrasında küçük bir gölcük var.
Kürekli şelalesine nasıl gidilir?
Şelaleye ulaşmak kent ormanı içerisinden yada derekızık – saitabat köyleri arasından ayrılan yoldan ulaşılabilir.
Kent ormanı içerisinden gitmek isterseniz Ankara yolu üzerinden Cumalıkızık köyü sapağından dönünce sulama kanalına paralel olan şehitler caddesini takip ettiğinizde yaklaşık olarak 6 km sonra kent ormanı girişine ulaşırsınız. Kent ormanının girişinden hemen önce bulunan alabalık tesislerinin otoparkına arabanızı bırakabilirsiniz. Kent ormanının içine girip biraz ilerlediğinizde sol tarafta asma köprünün üzerinden geçin ve sağa doğru patika yolu takip edin. Yaklaşık 2 km lik bir yürüyüş sizi bekliyor ve orta zorlukta bir parkur, yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüş sonrası şelaleye ulaşabilirsiniz.
Derekızık – Saitabat köyleri arasındaki yoldan gitmek isterseniz, Kestel kavşağından sağa dönerek çimento fabrikasının yanından derekızık köyüne dönülür, derekızık köyünde köprüyü geçtikten sonra sola dönerek saitabat şelalesine gelmeden ören mah. tabelasından sağa dönerek orman yolundan gidilebilir. Burası yaklaşık 3 km lik toprak yoldur. Kürekli şelalesinin yaklaşık 300-400 metre yakınına kadar gelmiş olursunuz. Yolda yön tabelaları bulunmaktadır. Buradan çıktığınızda şelaleyi görebildiğiniz seyir terası, çeşme ve bankların bulunduğu noktaya ulaşmış olursunuz.
Küreklidere şelalesi nerede?
Bursa- Yıldırım ilçesi Hamamlıkızık köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık uzaklığı 19 km dir. Şehir merkezinden kent ormanına 17 km araç ile gelip 2 km lik bir yürüyüş sonrası ulaşabilirsiniz.
Küreklidere şelalesi piknik alanı
Piknik için alanlar düzenlenmiş ve birçok seyir terası da bulunmaktadır. Seyir teraslarında bulunan banklara oturarak bu güzel manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Piknik yapmak için masalar mevcut ama ateş yakmak yasak olduğu için piknik planınızı da bu duruma göre yapmanız gerekli.
Yakınlarda alış veriş yapılabilecek herhangi bir yer bulunmamaktadır, şehir içerisinden yada köylerden geçerken ihtiyaçlarınızı karşılamanız faydalı olacaktır.
Küreklidere Şelalesi Yol Tarifi
Küreklidere şelalesi ulaşım
Ulaşım için tek yolunuz özel aracınız ile gelmek, kent ormanı içerisinden yada derekızık – saitabat köyleri arasından ayrılan yoldan ulaşabilirsiniz. Kent ormanı içerisinden araç sonrasında 2 km yürüme mesafesi , derekızık – saitabat köyleri arasından geldiğinizde 400 metre yürüyüş mesafesi vardır.
Küreklidere Şelalesinin keyfini çıkarmanız için tavsiyemiz !
Şelaleye gitmek için Bursa kent ormanını tercih edin. Piknik yapmak sizin keyfiniz isterseniz dönüşte isterseniz şelaleye gitmeden piknik yapabilirsiniz. Ama şelaleye giderken yanınıza sırt çantanızı alın su ve biraz atıştırmalık koymayı unutmayın. (Termos varsa mutlaka sıcak içecek alın, taşıdığınıza değecek 😉
Kent ormanı içerisindeki ilk asma köprüyü geçtikten sonra yaklaşık bir km sonrasında ikinci bir köprü gelecek buraya kadar çok fazla yorulmayacaksınız, patika boyunca aralıklarla bulunan banklarda dinlenebilir, temiz hava ve ormanın keyfine bakabilirsiniz, gittiğiniz mevsime bağlı olarak dereyi izleyebilir, dinleyebilir yada dereye girebilirsiniz 🙂
İkinci köprüden çok kısa bir mesafe sonra üçüncü köprü geliyor ve buradan sonrası biraz yorucu olabilir. Keyfini çıkarmaya bakın acele etmeyin burada biraz yokuş tırmanmanız gerekecek yaklaşık beşyüz metrelik bir yokuş sonrasında merdivenler gelecek bu merdivenleri çıkınca o güzel şelale manzarası sizi karşılayacak.
Orman, dere ve şelale bu üç güzelliği de görmüş olacağınız ve buraya geldiğiniz için hiç pişman olmayacaksınız.
Seyir teraslarında dinlenebilirsiniz, sıcak içeceğiniz yanınızdaysa bunun keyfi bambaşka olacaktır. Şelalenin o güzel manzarasına karşı çayınızı, kahvenizi yudumlamanın keyfine varın.
Şelalenin yanına kadar inmek isterseniz ; üstteki seyir terasının altından inebilirsiniz ama biraz tehlikeli olabilir. İniş yolu çok dik buraya tutunmak için halatlar bağlamışlar bunlardan tutunarak inebilirsiniz, kendinize ve halata güveniyorsanız tabii ki. Küçük bir gölcük var ilk şelalenin hemen altında yüzme biliyorsanız buranın keyfini çıkarabilirsiniz…
Bursa Osmangazi değil Bursa Yıldırım
Dikkatiniz ve geri bildiriminiz için Teşekkür ederiz. ( Gerekli düzeltme yapılmıştır.)