Oylat Kaplıcaları
Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Oylat, Bursa ili İnegöl ilçesine bağlı bir tatil yöresidir. Kaplıcaları, mağarası, şelalesi başta olmak üzere doğal harikaları ile günlük hayatın stresinden uzaklaştıracaktır. Termal turizm alanında İsviçreden sonra ikinci sırada alan Oylat kaplıcaları, mağarı ve doğal güzellikleri hakkında ayrıntılı bilgileri yazımda bulabilirsiniz.
Sayfa İçeriği
Oylat Kaplıcaları nerededir?
Bursa ile Ankara karayolunu üzerinde İnegölü 6,5 km geçtiğinizde Domaniç/Oylat kavşağında tabelaları takip edin. Hamamlı köyünü geçtikten sonra sizi Domaniç yolundan ayıracak Oylat kavşağı karşılayacaktır. Oylata döndükten sonra önce Gündüzlü köyünü daha sonra Hilmiye köyünü geçerek Oylata varacaksınız.
Mesafe bilgileri;
Bursa-Oylat: 72 km
İnegöl-Oylat: 27 km
Oylat ismi nereden gelir?
Oylat isminin tarihi bir hikayesi de mevcuttur. Devrin Bizans Tekfurunun güzeller güzeli kızı çaresi olmayan bir hastalığa yakalanır. Tedavisi için dönemin tüm hekimlerine, şifacılarına gitmesine rağmen kızının hastalığına bir çare bulamaz. Yüzünde ve vücudunda yaralar oluşan kızını Tekfurdan uzak tutmak ve çare bulamadıkları için şimdi Oylat olarak bildiğimiz bölgeye getirirler. Kızın iyileşmesinden ümidi kesen hekimler “Öl Yat” diyerek kızı bırakıp bölgeden ayrılırlar. Tekfur kızı bölgede çıkan kaplıca suyunda yıkanarak iyileşmeye başlar. O dönemden günümüze kadar bu suyun şifa kaynağı olduğuna inanılır. Oylat isminin de bu hikaye geçen “Öl Yat” sözünden günümüze aktarıldığı rivayet edilir. İnegöl, Bilecik, Pazaryeri, Yenişehir ve İznik’te hala bir kısım halk Oylat’a Ölyat demektedir.
Oylat Kaplıcaları hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
Raporlar doğrultusunda Oylat Kaplıcalarında akan suyun iyi geldiği belirlenen rahatsızlıklar; Kireçlenme, romatizmal ağrılar, böbrek rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, cilt, deri altındaki bağ dokusunun yaygın iltihabı, kadın hastalıkları, beyin yorgunluğu, belden aşağı iki bacağın felç durumu, kırık yerlerin katılaşarak deforme olduğu rahatsızlıklar, katılaşmış ve spastizite kazanmış felç durumları, çocuk felci, sinir uyuşukluğu ve sinir ağrıları, muhtelif nevralji (sinir ağrıları), nevritler (sinir ağrıları) sinir uyuşukluğu, siyatik (bacak ana sinir iltihabı), nevralji ( Karıncalanmadan oluşan sinir iltihabı), çocuk felci, katılaşmış ve spastizite kazanmış felç durumu, kırık yerlerin katılaşarak deforme olduğu hastalıklar, belden aşağı iki bacağın felç durumu, sinir sisteminin vücut dengesini ve çalışmasını bozması durumunda iç salgıların kontrolü, beyin yorgunluğu, kadın hastalıkları, kireçlenme ve romatizmal ağrılar, eklem ve civar iltihaplanmaları, deri altındaki bağ dokusunun yaygın iltihapları, böbrek rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, reflü, düşük ve yüksek tansiyon hastalıklarında tansiyonu dengeler, sedef hastalığı olarak sıralanır. Doktorunuza danışarak Oylat kaplıcaları’nın sizin için doğru tercih olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Oylat’da konaklayabileceğiniz bir çok otel bulunmaktadır. Bazı otellerin kendi kaplıca havuzları olmakla birlikte, kendi havuzu olmayan otellerde halka açık Oylat kaplıcalarının havuzlarından faydalanma imkanını verir.
Oylatta gezilecek yerler
- Hilmiye Köyü: Marmara bölgesinin en uzun köyüdür. Oylat Mağarası da bu köy sınırları içindedir. Köyün çıkışında Köy Konağı isimli bir butik otel konaklama planlarınızda yer alabilecek kadar güzel bir tesistir.
- Oylat Mağarası: Hilmiye köyüne 1 kilometre mesafede bulunan mağara, Oylat kanyonunun bittiği bölgede yer alıyor. Birbirine bağlı iki kattan oluşan Oylat mağarasının toplam uzunluğu 665 metredir. Genel olarak menderesli bir profile sahip olan mağarayı gelişim özelliklerine göre iki bölüme ayırabiliriz. Girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölüm, dar galerilerden oluşmuştur.Başlangıcı ile son noktası arasında 93 metrelik büyük bir yükselti farkı olan bu salonun genişliği 25-55 metre, tavan yüksekliği ise 3-15 metre arasında değişmektedir.
- Oylat Şelalesi: Çağlayan Otel yanından başlayan yürüyüş parkuru Oylat Şelalesine kadar devam etmektedir. Çam, kestane ve kayın ağaçları arasından gidilen rota üzerinde daha küçük doğal şelaleler bulunmaktadır. Bol oksijenli ortamı ve etkileyici güzellikte Oylat gezinize mutlaka dahil etmeniz gereken bir doğa harikasıdır.
Oylatta ne yenir?
Eğer yemeği oteller dışında bir mekanda yemeyi tercih ederseniz, Oylatın bağlı olduğu ilçe olan meşhur İnegöl köftesi, kaşarlı ya da sade olarak yiyebileceğiniz kiremitte alabalık veya gözleme gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Oylata nasıl gidilir?
Yol tarifini yazımın başında verdim. Aşağıdaki haritayı kullanarak bulunduğunuz yerden en net yol tarifini alabilirsiniz.