DoğaGezi Rehberi

Sultan Sazlığı Milli Parkı

Bitki ve kuş çeşitliliği açısından adeta bir cennet olan Sultan Sazlığı Milli Parkı ‘nı halen görmediyseniz çok şey kaybettiniz demektir. Ama hiçbir şey için geç değil, en kısa zamanda gezi rotanıza burayı mutlaka ekleyin.

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı Hakkında Bilgi

17 Mart 2006 tarihinde Milli Park ilan edilmiştir. Sultan Sazlığındaki kuşları bulundukları döneme göre Yerli, Yaz Göçmeni, Kış Göçmeni, Geçit ve Düzensiz olmak üzere 5 ana grup altında toplanmaktadır.

Türkiye’nin sayılı kuş cennetleri arasında yer almaktadır. Yay gölü ile birlikte yaklaşık olarak 21.000 hektarlık alana sahiptir. Rakımı 1072 metre olan Sultan Sazlığının göl derinliğinin en fazla olduğu yer yaklaşık 1,5 metredir.

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı
Sultan Sazlığı Milli Parkı

 

Sultan Sazlığı İsmi Nereden Gelmektedir?

Sultan Sazlığı ismi rivayete göre; Osmanlı Padişahı olan 4. Murat ve Ordusu İran seferi sırasında 3 ay boyunca sazlık yakınında konaklamıştır. Buradan da Sultanın sazlığı ‘Sultan Sazlığı’ ismini aldığı rivayet edilmektedir.

 

Bitki ve Kuş Çeşitliliği

Bölgede 2002 – 2004 yılları arasında yapılan flora çalışmaları sonucunda alandaki doğal bitki türünün 428 olduğu tespit edilmiştir. Burada bulunan türlerin de 48 tanesinin endemik olduğu tespit edilmiştir.

Sultan Sazlığında yapılan kuş sayım sonuçlarına göre maksimum 301 kuş türü tespit edilmiştir. Sazlıktaki kuş türü ve sayısı su seviyesinin değişimine ve aylara bağlı olarak büyük değişiklik göstermektedir.

Turna, akbalıkçıl ve flamingo başta olmak üzere bir çok kuş türünden bazıları burayı yaşam alanı olarak kullanırken bazı kuş türlerinin göç yolu üzerinde olduğu için buraya gelmektedir. Ayrıca bazı kuş türleri için de kuluçka alanıdır. (Avrupa’da Flamingo, Kaşıkçı, Turna ve Akbalıkçıl kuşlarının bir arada kuluçkaya yattığı tek alan olması da buraya ayrı bir önem ve değer kazandırmaktadır.)

Büyük bir kısmı sazlarla kaplı olan alanda kamış ve kafa otu bulunmaktadır. Burada çok sayıda saz adacıkları bulunmaktadır, nilüfer ve süsenler de ayrı bir güzellik katmaktadır. Sonbaharda saz ve sazdan üretilen el sanatı ürünleri de ekonomiye katkı sağlamaktadır.

Bölgede 600 bin kırmızı kanatlı flamingo ve yaklaşık 1 milyon 200 bin çeşitli türden kuşun bulunması buranın gerçekten bir kuş cenneti olduğunu en iyi şekilde göstermektedir.

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı
Sultan Sazlığı Milli Parkı

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı Ekosistemi

Sultan sazlığını Yeşilhisar, Yahyalı , Dündarlı dereleri ile birlikte Develi çayı ve Çayırözü pınarı beslemektedir. İlk baharda yağışlar ile birlikte alan genişlemekte ve su seviyesi yükselmektedir.

Alan tatlı, tuzlu ve hafif tuzlu göl ile bataklık ekosistemlerinden meydana gelmektedir. Sulak alan ekosisteminin nadir olarak bir arada bulunan tatlı ve tuzlu su ekosistemini bünyesinde barındırması da bu alanın ekolojik yönden önemini artırmaktadır.

Birçok üniversitenin Ziraat ve Çevre Fakülteleri bu alanı bilimsel araştırmalarında bir açık laboratuvar olarak kullanmaktadır.

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı
Sultan Sazlığı Milli Parkı

 

Sultan Sazlığında Neler Yapılır ?

Girişin hemen sağ tarafında yer alan Ziyaretçi Tanıtım Merkezini ziyaret ederek bölge hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sazlıkların arasında kayıklar ile gezi yapabilirsiniz. Saat ücreti biraz pahalı geldi ama gezmeye değer (yarım saati 50 TL)

Milli park girişinde atlar ile sazlığı keşif turuna çıkabilirsiniz. Yada Atv kiralayıp gezebilirsiniz.

Bizim gördüğümüz bir adet fayton vardı, onun ile de sazlık turu yapabilirsiniz.

Kuş gözlem kulelerinden hem bölgeyi hemde kuşları izleyebilirsiniz.

Sultan Sazlığı Milli Parkı
Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sazlıkların içerisine giden ahşap yürüyüş yolunun sonuna kadar mutlaka gidin. Yaklaşık olarak 800 metre felan, öğlen sıcağında biraz zorlayıcı olabilir 🙂 ama kesinlikle manzarası görülmeli. Ayrıca yürüyüş yolunun sonundaki muhteşem manzara iyi ki buraya kadar gelmişim dedirtiyor!  😉

(Milli Park içerisinde küçük bir çadırda çocuklar su çekirdek falan satıyorlardı, onlardan da bir şeyler alarak onları da sevindirebilirsiniz -halen oradalar sa-)

Şansınız varsa bölgedeki Yılkı atlarını da görebilirsiniz.

Fotoğraf makinanızı bir an olsun yanınızdan ayırmayın ve yürüyüş yolunun sonundaki müthiş manzarayı da fotoğraflamadan dönmeyin.

 

Sultan Sazlığı
Sultan Sazlığı

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı Yeme İçme

Milli park girişinden hemen önce cafe ve restoran bulunmaktadır. Yeme içme için burayı kullanabilirsiniz.

Milli park içerisinde özel olarak hazırlanmış herhangi bir yeme içme yada piknik alanı bulunmamaktadır.

Milli park girişindeki büfede soğuk içecekler vardı ama girmediğimiz için tam olarak neler vardır bilmiyoruz ! (Belki aperatif yiyeceklerde bulunuyordur.)

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı
Sultan Sazlığı Milli Parkı

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı Giriş Ücreti

Şahıs 6 TL

Öğrenci 3 TL

Küçük Araç 18 TL

Minibüs 54 TL

Midibüs 90 TL

 

Sultan Sazlığı Kamp ve Konaklama

Milli parkın yakınlarında pansiyonlar bulunuyor buralarda konaklayabilirsiniz.

Ova çiftliği köyünden Milli parklara giderken Kamping ve pansiyon vardı ama kapalıydı. Bizim gittiğimiz zamandan kaynaklımı yoksa tamamen mi kapalı bilemiyoruz.

Sazlık alanının çok geniş olmasından dolayı birçok yerde kamp kurabilirsiniz. Sazlıklardan oldukça uzaklara kamp kurmanızı ve sivrisinekler için hazırlıklı gitmenizi tavsiye ederiz.

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı

 

Sultan Sazlığı Nerede ?

Erciyes dağının kuzeyinde bulunan sazlık Kayseri ilinin Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içerisinde kalmaktadır.

Kayseri şehir merkezine 70 km mesafededir. Yahyalı ilçe merkezine 23 km, Yeşilhisar ilçesine 18 km, Develi ilçe merkezine 34 km mesafededir.

 

Sultan Sazlığı Milli Parkı ‘na Ulaşım

Yahyalı ilçesine giden otobüsler ile Ova Çiftliği Köyünde inerek yaklaşık 1,5 km lik bir yürüyüş sonrası ulaşabilirsiniz.

Kayseri – Niğde kara yolundan 9 km içeride bulunuyor.

 

Sultan Sazlığı Yol Tarifi

2 Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.