DoğaGezi Rehberi

Türkiye’deki Longoz Ormanları

Dünya üzerinde ender rastlanan ekosistemlerden olan Longoz Ormanlarını ziyaret etmek için acele edin !

Longoz Ormanları Nasıl Oluşur?

Subasar olarakta bilinen longozlar bir çeşit orman ekosistemidir.

Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek set oluşturması ile birlikte dere ağzını kapatması sonucu, gelen akarsunun burada birikmesi ile oluşan ekosistemdir.

Mevsim yağışlarıyla birlikte longozlardaki su miktarı da artmaktadır, yaz ve sonbahar aylarında önceki aylara oranla su miktarı daha az olacaktır. Su seviyesinin çok fazla azalması longoz ekosisteminin özelliğini kaybetmesine neden olacaktır. Yani longoz ekosisteminin devamlı olabilmesi için en temel ve gerekli koşul, bol suyun devamlı olarak var olmasıdır.

Longoz ekosistemi içerisinde birçok ağaç, bitki ve hayvan çeşitliliği bulunmaktadır, bunlardan bir çoğu da endemik türlerdir. Kuş türlerinin bir çoğu da longoz ormanlarında bulunmaktadır.

Türkiye’deki Longoz Ormanları

Longoz ormanları ender rastlanan ekosistemlerdir. Ülkemizde İğneada, Acarlar, Sarıkum ve Karacabey Longoz Ormanlarının yanı sıra Kızılırmak Deltasında da longoz niteliğine sahip ormanların küçük kalıntıları bulunmaktadır.

İğneada Longoz Ormanları
İğneada Longoz Ormanı

İğneada Longoz Ormanı (Kırklareli)

Ülkemizde longoz ormanı denilince ilk akla gelen yer İğneada. Göl ve denizin birleştiği harika manzarası ile ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Istıranca (Yıldız) Dağlarından Karadeniz’e akan derelerin taşıdığı alüvyonlar oluşturmuştur. 2500 hektar alanı kaplayan İğneada longoz ormanı Avrupa’nın en büyük yüz ölçümüne sahip longoz ormanıdır.

Kuşların göç yolu üzerinde bulunan longoz Pelikan, Kuğu ve Akkuyruklu Kartal gibi 219 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kayın, gürgen, meşe, kızılağaç ve dişbudak gibi ağaç türleri ile birlikte yaklaşık 544 bitki türü tespit edilmiştir. Zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olan ormanda ayrıca 4 göl (Erikli, Saka, Mert, Hamam) 50 memeli türü ve 50 balık türü bulunmaktadır.

Orman, deniz ve harika manzaraları ile doğa harikası bu yeri mutlaka görmelisiniz.

Acarlar longoz ormanları
Acarlar Longozu

Acarlar Longozu (Sakarya)

Dünya’nın tek parça en büyük longozu olan Acarlar, 12 km uzunluğa sahiptir ve ülkemizde İğneada’dan sonra ikinci büyük longoz dur. Çevresi dişbudak ormanlarıyla çevrili olan longozun yüz ölçümü 1.562 hektar olup, derinliği 1 buçuk metreyi bulmaktadır.

Zengin bir flora ve faunası olan longoz da kızılağaç, meşe ağaçları ile sazan, turna, oklama ve kızıl kanat gibi balık çeşitleri bulunmaktadır.

Sığır kuyruğu, su kestanesi, su lalesi ve Karadeniz salkımı gibi ender bulunan bitki türlerini burada görebilirsiniz. Ülkemizden geçen kuşların iki göç yolundan birinin üzerinde olan longoz da tespit edilen 200 civarı kuş türü burada konaklamakta yada kuluçkaya yatmaktadır. Ülkemizdeki endemik türlerden olan su menekşesini de burada görebilirsiniz.

Korunması için alınan önlemler nedeniyle alanın tamamının gezilmesine izin verilmiyor, yürüyüş yolu olarak yapılan ahşap platform üzerinde belirli bir alanı gezebiliyorsunuz.

Sarıkum Longoz ormanları
Sarıkum Longozu

Sarıkum Longozu (Sinop)

Ülkemizin en kuzey noktası olan İnceburun yakınlarında bulunan Longoz maki toplulukları, deniz kayalıkları, Sarıkum gölü ve çevresindeki ormanlar ile birlikte 1987 yılında Tabiat Koruma Alanı, 1991 yılında da 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.

Zengin bir fauna ve floraya sahip olan bölgede 14 endemik tür bulunmaktadır. Bölge kuşların göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı, çok sayıda kuş ve kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede tespit edilen 233 kuş türü vardır ve dikkuyruk ördeği, orman kartalı gibi çok sayıda su kuşu da burada kışlamaktadır.

Karacabey longozu
Karacabey Longoz Ormanları

Karacabey Longoz Ormanı (Bursa)

Ülkemizde bulunan longoz ormanları içerisinde en az bilineni Karacabey Longoz Ormanı. Yılın büyük bir bölümü orman su içerisinde kalmaktadır. İlk bahar ay’ı geldiğinde bölge içerisinde bulunan gölcüklerde Nilüfer çiçekleri de açmaya başlar.

Zengin bir flora ve faunaya sahip olan bölgeyi doğa severler, fotoğrafçılar, kuş gözlemcileri ile birlikte araştırmacılar ziyaret etmektedir. Alanda tespit edilen 217 kuş türü vardır. Bunlardan bazıları ; Ak Pelikan, Çamur Çulluğu, Kuğu, Sülün, Yeşil Ağaçkakan ve Yılan Kartalı gibi nadir görülen türlerdir.

KAracabey longoz ormanı, recep ivedik 6 film seti
Karacabey Longoz Ormanları (Recep İvedik 6 Filmi için oluşturulan set)

(Yakın zamanda çekilen ‘Recep İvedik 6‘ filmi ile biraz dikkatleri çekse de, gelen ziyaretçiler sadece filmin çekildiği yerleri görmek amaçlı geliyordu, yağışlar sonrası bungalov evler de yıkıldı.)

 

Türkiye’de sadece bu subasar ormanlar (Longoz Ormanları) kalmıştır. Bu yüzden nadir bulunan bu longoz ormanlarının gelecek nesillerinde görebilmesi için sahip çıkmalı ve korumalıyız.

2 Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.