Gezi Rehberi

Tuz Gölü

İç Anadolu bölgemizin en büyük gölü olan Tuz gölü, Türkiye’nin de ikinci en büyük gölüdür. 

 

Tuz Gölü Hakkında Bilgi

Tuz Gölü; Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olmasının yanında ülkemizin tuz ihtiyacının %50‘den fazlası da bu gölden sağlanır ve sadece ülkemizin değil dünyanın da en tuzlu göllerinden biri olup tuz oranı % 32.4’tür.

Tuz yoğunluğunun yüksekliğinden dolayı da zengin bir bitki çeşitliliğine sahip değildir, ancak çevresinde tuza dayanıklı seyrek bir bitki örtüsü görmek mümkündür.

Tuz Gölü kuş varlığı yönünden Türkiye’nin en zengin göllerinden biridir. Tuzlu ortamlara uyum sağlamış olan flamingo, angıt, kılıçgaga, ve benzeri kuşların yanı sıra yaban kazları, yağmurcunlar, yaban ördekleri ve turnalar da gölde büyük topluluklar halinde yaşamaktadır.

Tuz gölünün büyüklüğü açısından kapladığı alan yaklaşık olarak 164.200 hektar alandır.

Bu coğrafi özelliklerinin yanı Tuz gölü turizm açısından da son derece önemli bir yere sahiptir. Yılın büyük bir çoğunluğunda özellikle bölgeyi ziyarete gelen yerli turistler olduğu gibi yabancı turistleride burada sık sık görmek mümkündür.

 

tuz-golu

 

Tuz Gölünün Özellikleri

Büyüklüğüne göre ülkemizin en sığ göllerinden olan tuz gölü jeolojik olarak ta tektonik kökenli bir göldür.

Göl derinliği mevsimsel olarak değişmekle birlikte genellikle birçok yerde 0.5 metreden azdır.

İnsuyu, uluırmak, peçenek suyu, konya drenaj kanalı gibi akar sularla beslenen göl 905 metre rakıma sahiptir.

Yaz aylarında buharlaşmanın etkisiyle gölün neredeyse tamamına yakını kurur, kuruyan bölgelerde 10 – 30 cm civarında tuz tabakası oluşur.

2600 km2 alanı kaplayan göl kuzey-güney doğrultusunda 80 km, doğu-batı doğrultusunda 60 km boyutlarına sahiptir.

 

tuz-golu-gol-girisi

 

Tuz Gölü Girişi

Gölün girişine ulaştığınız zaman sizi çeşitli kozmetik dükkanları, yiyecek, içecek, hediyelik eşya bulabileceğiniz dükkanlar karşılar, buralardan geçtikten sonra göle ulaşabilirsiniz, bu dükkanlardan geçmeden sattıkları ürünleri görmeden zorla elinize krem sürmeye çalışanlar ile karşılaşmadan göle girmek yok 🙂 Aslında her yer açık, oradan geçmek zorunda değilsiniz ama işte otoparka aracınızı bırakıyorsunuz ve bir bakıyorsunuz herkes oradan gidiyor, sizde takip ediyorsunuz, biraz ileriden veya geriden her yerden göle ulaşabilirsiniz 😉

Göle yaklaşınca önünüzde ilerleyenlerden ayakkabılarını çıkartıp eline alanlar varsa bunlar tecrübelidir 🙂 aynısını yapın 🙂 Göle girmeden önce mutlaka ayakkabılarınızı ve çorabınızı çıkarın, yoksa ayakkabınızı son kez orada giymiş olabilirsiniz. Tuz gölüne daha önce gelmediyseniz burada yürümek oldukça keyifli ve farklı bir deneyim olacak 🙂

Güzel bir yürüyüş deneyimini yaşarken bu doğa harikası bölgeyi fotoğraflamayı da unutmamak gerek. Gölden çıktıktan sonra mutlaka ayaklarınızı yıkayıp temizleyin, yolculuğunuzun rahat devam etmesini istiyorsanız 😉 bunun için de girişte yer alan wc alanında ayaklarınızı temizleyebileceğiniz bir çok çeşmenin bulunduğu bir alan bulunmaktadır.

 

Tuz Gölü Efsanesi

Bir efsaneye göre çok eski zamanlarda tuz gölünün yerinde bir bağ varmış. Bu bağ cimri, kötü ve yaşlı bir kadına aitmiş. Bir gün bir derviş, susamış bir halde yürürken yolunun üzerinde bu bağı görmüş. Bağa doğru yaklaşırken o sırada ip dokuyan bu yaşlı kadını görmüş, kadına doğru ilerleyerek “Çok susadım, bağından bir salkım üzüm ver” demiş. Yaşlı ve cimri kadın ona “Bu yıl bağım kurudu, hiç üzüm yok” diyerek yalan söylemiş. Kadının sözlerine çok kızan derviş “İnşallah tuz ile buz olasın, gelenler seni taşlasın hayır yüzü görmeyesin!” diye beddua etmiş. Efsaneye göre de işte yaşlı kadın o an taş kesilmiş ve tüm bağı tuz ve buza dönüşmüş. O gün bugündür tuz gölü varlığını sürdürmektedir.

 

tuz-golu-ankara

 

Tuz Gölü Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Gölü ziyarete gelenler genellikle burada yürüyüş yapmakta ve yürüyüş sonrasında da genel olarak ayak kokusu, ayakta kaşıntı gibi rahatsızlıklardan uzun bir süre kurtulduklarını söylemektedir.

Bununla birlikte egzama, mantar, romatizma, eklem ağrısı ve ayak kokusu gibi şikayeti olan kişiler de bu rahatsızlıklarına şifa bulduklarını söylüyorlar.

Göl suyunda bulunan 22 çeşit mineralin bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Göl suyundan güneş lekeleri için krem, saç dökülmeleri için şampuan, masaj kremi ve vücudu dinlendirecek banyo tuzları gibi onlarca çeşit sağlık malzemesi de üretilmektedir.

 

tuz-golu-ziyaret

 

Tuz Gölü Flamingo

Dünya üzerindeki flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlardan bir tanesi de tuz gölüdür.

Tuz gölünün Aksaray – Eskil ilçesi sınırlarında kalan kısmı her yıl on binlerce flamingoya ev sahipliği yapmaktadır.

İlk bahar aylarında buraya gelen flamingolar, su seviyesi uygun olduğunda kuluçkaya yatıyor, yaz mevsimi boyunca kuluçkadan çıkan on binlerce flamingo tuz gölünü de bir kuş cennetine dönüştürüyor.

 

Tuz Gölü Kamp

Tuz gölü ve çevresinde kamp için ayrılmış özel bir alan bulunmamaktadır. Herhangi bir tesis yada işletme de şuan için mevcut değildir. Buraya kamp için gelenler istedikleri herhangi bir yerde çadır kurarak yada karavan ile kamp yapmaktadır. Siz de istediğiniz herhangi bir yerde kamp yapabilirsiniz.

 

tuz-golu-giris
Tuz Gölü

 

Tuz gölüne ulaşım

Tuz gölüne ulaşmak için genel olarak şahsi araç ile gitmek en güzeli ama, otobüsle ulaşım için Aksaray’dan Cihanbeyli’ye gidip buradan da kasabalara hareket eden dolmuşları kullanabilirsiniz.

Tuz Gölüne Nasıl Gidilir

Tuz gölünün en fazla bilinen ve en uğrak yeri olan Şereflikoçhisar bölümüdür.

Özel aracınızla Ankara’dan başlayıp tuz gölüne gitmek için D750 karayolunu kullanmalısınız , Konya – Adana – Gölbaşı istikametinden 125 km sonra tuz gölüne ulaşacaksınız.

 

Tuz Gölü Nerede

Tuz Gölü Halk arasındaki adıyla Koçhisar gölü İç Anadolu Bölgemizin Konya, Aksaray ve Ankara illerinin sınırının kesiştiği yerde bulunmaktadır. En fazla ziyaretçinin uğradığı ve en fazla bilinen yeri Şereflikoçhisar ilçe sınırları içerisinde kalan bölümüdür.

Ankara il merkezine 125 km , Aksaray il merkezine 105 km ve  Konya il merkezine 175 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Tuz Gölü Giriş Ücreti

Tuz gölüne giriş için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

 

Tuz Gölü Ziyaret Saatleri

Tuz gölünün şifasından ve güzelliğinden faydalanmak için herhangi bir saat sınırlaması yoktur. İstediğiniz zaman bu güzelliğin tadını çıkarabilir, şifa arayabilir, fotoğraf çekebilirsiniz.

 

Tuz Gölü Yol Tarifi

 

1 Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.