DoğaGezi Rehberi

Zirvedeki Güzelliklerden Kilimli Göl

Kilimi Göl

Harika manzarası ile insanın uzun süre kalıp kafa dinlemek isteyeceği, sakinliği ve dinginliği ile insana huzur veren kilimli göl. den sizlere bahsetmek istiyoruz. Konumu itibariyle zirvenin birazcık alt kısımlarında bulunmaktadır.

Kilimli göle gitmek için birçok farklı alternatifler ve rotalar var. Ama biz saitabat köyünden başlayıp gitmeyi tercih ettik ve bu rotadan da sizlere kısaca bahsedeceğiz.

Saitabat Kilimli Göl Rotası

Saitabat  – Kilimli Göl Rotası

Rota başlangıcını Saitabat şelalesi olarak belirlemiştik ve  sabah 9:30 da şelale önünde buluştuk.

Şelaleden göle kadar olan mesafe hesaplamalarımıza göre yaklaşık 15 km idi. Parkurun neredeyse tamamının tırmanış olacağını göz önüne alırsak biraz zorlu olacaktı. Çok fazla enerjimizi harcamadan doğanın keyfine vararak bu yürüyüşü tamamlamak istiyorduk. Bu yüzden de bir arkadaşımız arabası ile bizi gidebildiğimiz yere kadar götürecek bırakacak ve o tekrar geri dönüş yapacak daha sonra da bizi gölden alacaktı. Planlamamızı bu şekilde yapmıştık.

Orman yoluna giriş ve kapılar

Şelaleden yaklaşık bir iki km sonra orman yolundan yukarı doğru çıkacağımız yere gelmiştik. Buradaki kapı kapalıydı. Anahtarı almak için muhtarın telefonunu aramaya başladık, bu arada yoksa köye inip muhtardan alıp gelsek mi? Diye biz konuşurken arkamızdan araç ile birisi geldi. Köyden olduğunu ve anahtarın olduğunu söyledi. Kapıyı açtı bizde onunla birlikte geçtik.

Kapıdan sonra ormanın içerisinden çok ta kötü olmayan stablize yoldan yaklaşık 3 km kadar ilerlediğimizde karşımıza bir kapı daha çıktı ve bu kapı da kilitliydi. Yüz metre kadar aşağıda çiftlik evi gibi bir yer vardı onlarda buranın anahtarı olabileceği umuduyla tekrar oraya indik. Ama hiç kimseler yoktu. Çaresiz araba ile arkadaşı geriye gönderip buradan sonrasına yürüyerek devam edecektik.

Kilimli göle doğru yürüyüş

Araç ile daha ileriye gidebilirdik belki ama bu kadar fazla kilitli kapı olacağını hiç planlamamıştık.

İkinci kapı sonrasında 25 dakikalık bir yürüyüş sonrasında bir araç geldi bizi yukarıya kadar götürebileceğini söyledi. Pikap aracın kasasına bindik yaklaşık 2 km yol aldıktan sonra o bölgede yarım saatlik işlerinin olduğunu söylediler. Bizde yürüyerek devam edebileceğimizi söyleyip yürüyüşe başladık. Orman içerisinden yürüyüşe devam ediyorduk, hava sıcaklığının 35  derece ve sürekli yokuş yukarı yürüdüğümüzü ve daha yolun başlarında olduğumuzu da düşünerek.

Aynı yol üzerinde 20 dakikalık yürüyüşümüz sonrasında aynı araç yine geldi, tekrar bindik ve bir buçuk km kadar ilerde tekrar durdu ve indik. Kim olduklarını sorduğumuzda köyden olduklarını ve araçta bulunan  kuru ağaçlarla hayvanlar için ağıl yapacaklarını söylediler. Buradan sonrasına artık yürüyerek devam edecektik, fazla oyalanmadan tekrar yola koyulduk.

Temmuz ayında kar

Takip ettiğimiz rota bir yerden sonra artık yoldan devam etmiyordu. Yoldan ayrılıp küçük bir derecik içerisinden yukarı doğru tırmanmaya başladık. Halen kar olma ihtimali yüksekti ama bu kadar erken karşılaşacağımızı düşünmemiştim. Çok büyük değildi ama halen bir miktar kar duruyordu tarih 17 Temmuz !

uludağ temmuz ayında kar
Uludağ da Temmuz Ayında Kar

Yükseldikçe hem şehirden uzaklaşıyor hem de şehrin çok büyük bir kısmını net olarak görebiliyorduk. Artık orman bitmiş, ağaçların yetişmediği yüksekliğe gelmiştik, çayırlar, çalılar ve endemik bitkilerin ayrı bir güzelliği vardı.

Uludağ Suyu

Sularımız azalmaya başlamıştı ama Uludağ da susuz kalacak değiliz ya. Aracın bizi bıraktığı yerden yaklaşık 5 km sonrasında bir boğazdan geçiş yapacaktık. Burada iki farklı yerden gelen derecikler vardı. Kar sularının eriyerek oluşturduğum minik derecikler. Birazcık aşağı kısmından sularımızı doldurduk ve kana kana içtik. Uludağ’ın zirvesinden doğal kaynak suyu tam anlamıyla buydu. Buz gibi soğuk, berrak ve temiz. Burada yarım saatlik bir mola verdik dinlendik ve bir şeyler atıştırdık.

Bursa Manzarasını İzlerken

Mola verip dinlendiğimiz yer 2100 metre civarıydı, rotamızda yükseleceğimiz en yüksek mesafe 2400 metre civarıydı. Yani 300 metre daha irtifa kazanacaktık. Moladan sonra 2 saatlik bir yürüyüş sonrasında Kilimli gölün üzerindeki tepeye ulaşmıştık. Burada biraz dağın zirvesini ve gölü izledikten sonra göle inişe geçtik.

uludağ-zirveler
Temmuz Ayında Uludağ

Kilimli Göldeyiz

Göle vardığımızda saat 3 civarıydı. Biraz mola verip dinlendikten sonra, buraya kadar gelmişken göle girmeden olmazdı tabi ki. Gölün bazı kısımlarında kayalar bazı kısımlarında balçıklar var, balçık suyu bulandırıyor ve basınca ayağınız bileğinize kadar gömülüyor. Yüzme bilmiyorsanız kesinlikle burada göle girmeyin ve girdiğiniz zaman da balçıklara dikkat edin.

kilimli göl
Uludağ Kilimli Göl

Gölü besleyen birkaç farklı akıntı var, gölün hemen üstünde bir çeşme var, bu çeşmenin suyu temiz ve güzel buradan da su içebilirsiniz.

Saitabat – Kilimli Göl Rotası Hakkında Bilgi

Rotanın tamamı yaklaşık 15 km , 400 metre gibi bir yükseklikten başlanılan yürüyüşte  yaklaşık 2 bin metre irtifa kazanıyorsunuz ve 2400 metreye kadar çıkmış oluyorsunuz.

Biz bu rotanın bazı kesimlerinde araçlar da kullanarak ilerlediğimiz için 6 saat gibi bir sürede tamamladık. Hiç araç kullanmadan bu parkuru yürümek isterseniz tahmini olarak 9 saat civarında bir sürede tamamlayabilirsiniz.

Sıcak ve yokuş ne kadar zorlasa da geçtiğimiz gördüğümüz yerler. Temmuz ayında kar üzerinde yürümek, buz gibi suyu içmek, gölün manzarası ve güzelliği her şeyi unutturuyor.

uludağ kilimli göl
Kilimli Göl

Kilimli Göl Nerede?

Bursa ilimiz sınırları içerisinde yer almaktadır.  Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan göl yaz ve kış harika görüntüler sunmaktadır.

 

Kilimli Göl Hakkında Bilgi

Uludağ’ın en yüksek bölgesinde bulunan bir birinden güzel manzara ve konuma sahip yedi gölden bir tanesi de kilimli göldür. Yeşillikler içerisindeki bu güzel gölün yakınında Karagöl ve Aynalı göl bulunmaktadır.

Yaklaşık 2330 metrede bulunan gölün derinliği 4,5 – 5 metre civarındadır.

uludağ kilimli göl
Uludağ Kilimli Göl

Kilimli Göle Nasıl Gidilir ?

Uludağ minibüsleri ile, şahsi aracınız ile yada taksi ile ikinci oteller bölgesine gelerek buradan yürüyerek kilimli göle  ulaşabilirsiniz.

Teleferik ile 2. Oteller bölgesine gelerek buradan da yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bizim tavsiyemiz tabi ki izlediğimiz rotadan harika manzaralar eşliğinde doğanın tadını çıkararak göle ulaşmanız.

 

Uludağ Kilimli Göl Ulaşım

Şahsi aracınız ile gölün yanına kadar gidebilirsiniz ama , normal bir araç ile çıkmanızı tavsiye etmiyoruz. 4×4 bir arazi aracı ile ulaşım sağlamanız faydalı olacaktır.

Mevsimsel olarak yağışlar ve kar yol durumunu etkilemektedir. Bu yüzden gideceğiniz zamana göre yol hakkında köylülerden yada gidip gelenlerden bilgi almanız faydalı olacaktır.

Osmaniye yada Alaçam köylerinden Kilimli göle ulaşım sağlayabilirsiniz. Gitmeden önce de bu köylerdeki yaşayanlardan gidip gelenlerden yol ile ilgili bilgi almanız yolda karşılaşabileceğiniz sıkıntıları önleme açısından iyi olacaktır.

Uludağ kilimli göl kamp
Uludağ Kilimli Göl Kamp Alanı

Kilimli Gölde Kamp

Gölün çevresi kamp yapmak için oldukça uygun ve elverişli. Harika manzara eşliğinde eğlenerek, keyifli bir kamp yapabilirsiniz.

Gölün etrafında birçok yerde çadır kurulabilecek alanlar mevcut. Su temini için çeşme mevcut. Bazı alanlarda telefon çekmeyebiliyor.  Yiyecek ve içeceğinizi tedarik ederek gitmelisiniz yakında hiçbir yerleşim yeri mevcut değil.

Mevsimsel koşulları, gölün bulunduğu yüksekliği ve Uludağ’ın hava koşullarını düşünerek hareket ediniz. Kamp malzemeleri seçiminizi yüksek irtifa kampına yönelik yapınız. Özellikle çadır ve uyku tulumu seçiminize dikkat ediniz.

 

Uludağ Kilimli Göl Yol Tarifi

1 Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.